Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Emigrantëve shqiptarë është i qëndrueshëm dhe të mirë depozituesit daneioplirotes


Οι Αλβανοί μετανάστες είναι και συνεπείς καταθέτες και καλοί δανειοπληρωτές



Θετικά περιγράφει ο διευθυντής της αλβανικής τράπεζας στην Ελλάδα “Intesa Sanpaolo Bank Albania”, Γιώργος Μαρτάκης, τους ρυθμούς ανάπτυξης της αλβανικής οικονομίας και εκφράζεται με πολύ θετικά σχόλια για τους Αλβανούς μετανάστες, που αποτελούν και τους κυριότερους πελάτες της τράπεζας, χαρακτηρίζοντάς τους “συνεπείς καταθέτες και σοβαρούς δανειοπληρωτές”.

Συνέντευξη με τον γενικό διευθυντή της αλβανικής τράπεζας στην Ελλάδα «Intesa Sanpaolo Bank Albania»

Pozitiv përshkruan drejtor i grupit shqiptar në Greqi "Intesa Sanpaolo Bank Albania", Xhorxh Martakis, rritjen e ekonomisë shqiptare dhe shprehu komente shumë pozitive për shqiptarët, të cilët janë konsumatorët kryesorë të bankës, duke e quajtur atë "depozituesve në përputhje daneioplirotes dhe serioze. " Intervistë me Drejtorin e Përgjithshëm të grupit shqiptar në Greqi «Intesa Sanpaolo Bank Albania»

* Κύριε Μαρτάκη, ποιο είναι το πελατολόγιο μεταναστών που διαθέτει σήμερα η τράπεζά σας;

Ο αριθμός των μεταναστών που έχουν λογαριασμό σε μας ανέρχεται σε περίπου 7.500 κωδικούς. Σε συντριπτικό ποσοστό προέρχονται από την Αλβανία, με ένα μικρό ποσοστό και από άλλες χώρες. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας εδώ και τα μόλις 5 χρόνια ζωής μας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.


* Martakos Sir, çfarë është klientelë e emigrantëve tani ka bankën tuaj? Numri i emigrantëve të cilët kanë një llogari me ne është rreth 7.500 kode. Me shumicë dërrmuese në nga Shqipëria, një përqindje e vogël nga vendet e tjera. Ne duhet të mbajnë parasysh këtu, dhe vetëm 5 vjet të jetës në sistemin bankar grek.

* Ποιες είναι οι κυριότερες διαφορές που διαπιστώνετε ανάμεσα στο ελληνικό και στο αλβανικό τραπεζικό σύστημα;

Από το 1997 η Αλβανία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά την ανάπτυξη του τραπεζικού της συστήματος και συνεχώς γίνονται βήματα και προσπάθειες για την πλήρη εναρμόνιση της λειτουργίας του, σύμφωνα με τα τραπεζικά πρότυπα των ήδη ανεπτυγμένων χωρών. Έτσι οι διαφορές έχουν ήδη μειωθεί στο ελάχιστο, και πιστεύω ότι σε πολύ σύντομο διάστημα το αλβανικό τραπεζικό σύστημα θα εναρμονιστεί πλήρως με τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος εν γένει (πλήρης απελευθέρωση των τραπεζικών συναλλαγών, επικέντρωση στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες συναλλαγές κ.λπ.). * Cilat janë dallimet kryesore në mes gjetur greke dhe sistemin bankar shqiptar? Që nga viti 1997 Shqipëria ka bërë progres të rëndësishëm në zhvillimin e sistemit bankar dhe përpjekje të vazhdueshme të bëra dhe hapa të harmonizojë plotësisht operacion, sipas standardeve të bankës tashmë vendet e zhvilluara. Prandaj, dallimet janë minimizuar, dhe unë mendoj se shumë shpejt sistemin bankar shqiptar do të jetë një linjë të plotë me kërkesat e sistemit bankar evropian në liberalizimin e përgjithshme (të plotë e shërbimeve bankare, duke u përqëndruar në luftën kundër pastrimit të parave nga transaksionet etj.).

* Αρκούν τέσσερα καταστήματα σε μια χώρα όπου το εν δυνάμει πελατολόγιο της τράπεζας ανέρχεται σε 700.000 υποψήφιους καταθέτες - δανειολήπτες ή είναι ισχυρός ο ανταγωνισμός από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα;

Είναι προφανές ότι μια Τράπεζα που ασχολείται με τη λιανική τραπεζική πρέπει να έχει ένα αρκετά εκτεταμένο δίκτυο καταστημάτων. Με τη λογική αυτή θα μπορούσαμε να πούμε ότι τέσσερα καταστήματα δεν αρκούν.

Είναι γεγονός ότι οι Αλβανοί μετανάστες είναι εγκατεστημένοι σε διάφορες περιοχές της ελληνικής επικράτειας. Παρ' όλα αυτά η επιλογή των περιοχών για το άνοιγμα των καταστημάτων έγινε βάσει κάποιας έρευνας η οποία ανέδειξε τις περιοχές με την υψηλότερη συγκέντρωση Αλβανών μεταναστών. Με το δεδομένο αυτό και με τη συνεργασία μας με την ΑΤΕ Bank, τα τέσσερα καταστήματα που λειτουργούν στην Ελλάδα επαρκούν.

* Μέσα στην επόμενη πενταετία θα δούμε πιθανότατα την Αλβανία μέλος της Ε.Ε. Ποια βήματα πρέπει να γίνουν στις επιχειρήσεις, στην αγορά και εν γένει στην αλβανική οικονομία;

Όπως θα γνωρίζετε, ήδη η Αλβανία έχει υποβάλλει αίτηση για την ένταξή της στην Ε.Ε. και προσανατολισμός της παραμένει η επίτευξη εκείνων των πολιτικών και οικονομικών στόχων που θα της εξασφαλίσουν την πλήρη ένταξή της. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος κρίνεται αναγκαία η απελευθέρωση της αγοράς, η καταπολέμηση των μονοπωλίων, και η μείωση της ανεργίας και η συγκράτηση πληθωρισμού σε επίπεδα αποδεκτά από το ΔΝΤ, ώστε να επιτευχθεί ένας ικανοποιητικός ρυθμός ανάπτυξης και οικονομικής σταθερότητας.

* Ποιες είναι οι κυριότερες εργασίες της τράπεζας και σε ποιους απευθύνεται;

Οι κυριότερες εργασίες της τράπεζάς μας συμβαδίζουν με τις ανάγκες των πελατών μας, οι οποίοι είναι κυρίως Αλβανοί μετανάστες (φυσικά πρόσωπα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις). Οι υπηρεσίες που προσφέρονται είναι εμβάσματα, καταθέσεις, στεγαστικά δάνεια στην Ελλάδα και στην Αλβανία, καταναλωτικά δάνεια, επιχειρηματικά δάνεια κ.λπ.

* Πόσο επηρεάζει η κρίση τις εργασίες και τα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας;

Όπως όλοι γνωρίζουμε το τραπεζικό σύστημα παγκοσμίως έχει υποστεί τις αρνητικές συνέπειες από τη διεθνή κρίση. Η τράπεζά μας είχε σχεδόν μηδαμινές επιπτώσεις, κυρίως λόγω της συντηρητικής επενδυτικής πολιτικής που ακολουθεί. Επίσης, το επίπεδο των καταθέσεων παρέμεινε σε ανοδική πορεία αφενός μεν λόγω των καταθετικών προϊόντων που εξακολουθούν να είναι συμφέροντα, αφετέρου λόγω του υψηλότατου επιπέδου των υπηρεσιών που συνεχίζει να προσφέρει η τράπεζα.

* Υπάρχουν και Έλληνες πελάτες ή μετανάστες από άλλες χώρες στο πελατολόγιό σας;

Η τράπεζά μας λειτουργεί στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία και τις οδηγίες της Τράπεζας της Ελλάδος, και απευθύνεται όχι μόνο σε ένα συγκεκριμένο target - group (μετανάστες) αλλά και στο ευρύτερο κοινό, με αποτέλεσμα να έχουν συμπεριληφθεί στο πελατολόγιό μας και Έλληνες πελάτες. Βέβαια, όπως προανέφερα, η πλειονότητα της πελατείας εξακολουθεί να απαρτίζεται από οικονομικούς μετανάστες (κυρίως Αλβανούς).

* Η μεταφορά χρημάτων στην Αλβανία μετά το ξέσπασμα της κρίσης αυξήθηκε ή παρέμεινε ως είχε;

Η μεταφορά χρημάτων προς την Αλβανία έχει παραμείνει περίπου στα ίδια επίπεδα, λόγω της αύξησης του πελατολογίου μας και λόγω της ιδιαιτερότητας του σκοπού των εμβασμάτων (οικονομική βοήθεια προς τις οικογένειές τους στην Αλβανία), αλλά λογικό είναι να έχει επηρεαστεί και ο μετανάστης από την οικονομική κρίση. Και πιο συγκεκριμένα, για το έτος 2008 έγιναν μέσω της δικής μας τράπεζας περίπου 2.650 εμβάσματα αξίας περίπου 10.500.000 ευρώ, ενώ για το έτος 2009 είχαμε μια αύξηση στα εμβάσματα με περίπου 200 εμβάσματα παραπάνω, αλλά ταυτόχρονα μια κάμψη σε ό,τι αφορά την αξία τους. Έτσι, έγιναν στη διάρκεια αυτού του έτους 2.850 εμβάσματα, με αξία περίπου 8.500.000 ευρώ.

* Γιατί να προτιμήσει εσάς ένας Αλβανός μετανάστης από μια ελληνική τράπεζα;

Ένας Αλβανός υπήκοος έχει πάρα πολλούς λόγους για να έρθει στην τράπεζά μας όπως:

- Επικοινωνία στη μητρική γλώσσα που βοηθάει πάρα πολύ όχι μόνο στην κατανόηση των τραπεζικών εργασιών και των προσφερόμενων προϊόντων, αλλά παρέχει και μια αίσθηση ασφάλειας, ικανοποίησης και αυτοπεποίθησης στους μετανάστες πελάτες.

- Ευρύ φάσμα τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών και ταχύτητα στις συναλλαγές λόγω του συστήματος on-line real time με την Αλβανία.

- Χαμηλές οικονομικές επιβαρύνσεις (προμήθειες).

- Προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών που δεν μπορούν να προσφέρουν άλλες τράπεζες όπως: δάνεια με υποθήκη στην Αλβανία, μεταφορά χρημάτων σε όλη την επικράτεια της Αλβανίας σε συνεργασία με τα Αλβανικά Ταχυδρομεία με πολύ χαμηλή οικονομική επιβάρυνση, δυνατότητα ανάληψης χρημάτων μέσω ATM και στην αλβανική επικράτεια χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

* Είναι καλοί καταθέτες και δανειοπληρωτές οι μετανάστες-πελάτες σας;

Ναι, βάσει των στοιχείων από την Τράπεζα της Ελλάδος, οι Αλβανοί είναι πράγματι συνεπείς και πολύ καλοί καταθέτες (λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασής τους – ανασφάλεια, νοοτροπία, τρόπος ζωής κ.λπ.) σε όλες τις τράπεζες, επομένως και σε μας. Για τους ίδιους λόγους είναι και πολύ καλοί δανειοπληρωτές. Και να συμπληρώσω εδώ ότι οι καταθέσεις τους είναι εγγυημένες από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων.

* Τα δάνεια που παίρνουν απο εσάς, τα χρησιμοποιούν στην Ελλάδα ή στην Αλβανία και ποιος είναι ο αριθμός των στεγαστικών δανείων που έχετε εκταμιεύσει;

Όπως προαναφέραμε, τα δάνεια χρησιμοποιούνται στην Αλβανία και στην Ελλάδα, με μια τάση για αύξηση των στεγαστικών δανείων για αγορά κατοικίας στην Ελλάδα για διάφορους λόγους (νομιμοποίηση των μεταναστών, μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, ένταξη στην ελληνική πραγματικότητα κ.λπ.) Ο αριθμός των δανείων σχετίζεται με τη συντηρητική πολιτική δανειοδότησης που ακολούθησε η τράπεζά μας από τότε που επιχειρούμε στην Ελλάδα. Έτσι, ο αριθμός των στεγαστικών δανείων που εξυπηρετούμε σήμερα φτάνει περίπου στα 70.

*Ο Γιώργος Μαρτάκης είναι γενικός διευθυντής του ελληνικού δικτύου της Intesa Sanpaolo Bank Albania.

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και έχει τραπεζική καριέρα 34 χρόνια στην τράπεζα American Express. Διευθυντικό στέλεχος από το 1988 και ανώτερο διευθυντικό στέλεχος από το 1996 μέχρι το 2003. Tο 2004 προσελήφθη στην American Bank of Albania, ως διευθυντής λειτουργιών (Operation Manager) και το 2006 προήχθη σε αναπληρωτή αντιπρόεδρο της τράπεζα.



* Katër dyqane janë të mjaftueshme në një vend ku klientelë të mundshëm të bankës në shumën 700.000 depozituesve të mundshëm - ose huamarrësve është konkurrencë të fortë nga institucionet vendore financiare; Është e qartë se një bankë të angazhuar në bankë me pakicë duhet të ketë një rrjet mjaft të gjerë e dyqane. Me këtë logjikë mund të themi se katër shitoret nuk janë të mjaftueshme. Faktin se emigrantët shqiptarë janë të vendosura në pjesë të ndryshme të territorit grek. Megjithatë, përzgjedhja e vendeve për hapjen e dyqaneve u bazuar në një hetim i cili tregoi rajonet me koncentrim më të lartë të emigrantëve shqiptarë.

Në këtë dritë, dhe partneritetit tonë me ATE Bank, katër dyqane që veprojnë në Greqi bëjnë.
* Brenda pesë viteve të ardhshme do të shohë anëtare Shqipëria e BE - Çfarë hapa duhet të jenë në biznes, treg dhe në përgjithësi në ekonominë shqiptare? Siç e dini, Shqipëria tashmë ka aplikuar për anëtarësim në BE dhe orientimin mbetet arritja e këtyre qëllimeve politike dhe ekonomike që do të sigurojë integrimin e plotë. Për të arritur këtë është e nevojshme për liberalizimin e tregut, antitrust, dhe zvogëlimin e papunësisë dhe për të mbajtur inflacionin në nivele të pranueshme për të FMN-së në mënyrë që të arrihet një normë rritje të kënaqshme dhe stabilitetin ekonomik. * Cilat janë detyrat kryesore të bankës dhe i cili i drejtohet? Operacionet kryesore të linjës sonë bankare me nevojat e klientëve tanë, të cilat janë kryesisht emigrantët shqiptarë (individët dhe SME-ve).

Sherbimet e ofruara janë remitancat, depozitave, kredive në Greqi dhe Shqipëri, kredi konsumatore, kredi biznesi etj
* Si ndikon kriza operacionet dhe rezultatet financiare të bankës? Siç e dimë të gjithë sistemin bankar botëror ka vuajtur pasojat negative të krizës ndërkombëtare. Banka jonë kishte ndikim pothuajse minimale, kryesisht për shkak të politikës së investimeve konservatore që vijon. Gjithashtu, niveli i depozitave ka mbetur në përmbysur për shkak të produkteve të depozitimit të parë janë ende të interesave, së dyti për shkak të nivelit më të lartë të shërbimit që vazhdon të bankës.

* Nuk janë emigrantë grekë nga konsumatorët apo të tjerët në klientelë tuaj? Banka jonë operon në territorin grek, sipas ligjeve greke dhe direktivat e Bankës së Greqisë, dhe të adresohen jo vetëm për një objektiv specifik - grup (emigrantë) dhe publiku në përgjithësi, kështu që përfshirja e tyre në klientelë tonë dhe grekët konsumatorëve. Natyrisht, siç thashë, shumica e konsumatorëve të vazhdojë të përbëhet nga emigrantë ekonomikë (kryesisht shqiptarë). * Transferimit të parave në Shqipëri pas shpërthimit të krizës është rritur apo ka mbetur e pandryshuar? Transferimit të parave në Shqipëri, ka mbetur përafërsisht njëjtë, me rritjen e klientëve tanë dhe për shkak të specifike të qëllimit të remitancave (ndihma financiare për familjet në Shqipëri), por është e arsyeshme që të ketë prekur emigrant dhe ekonomik përshtatja. Dhe më konkretisht, për vitin 2008 bërë nga dërgesat e parave tona bankare me vlerë rreth 2650 afërsisht 10.500.000 €, ndërsa për vitin 2009 ne patëm një rritje të ardhurat nga emigracioni prej rreth 200 transferta më lart, por edhe një rënie në aspektin e vlerë. Kështu ishin ngjarjet e vitit 2850 transfertat me një vlerë prej 8.500.000 €.

* Përse do të preferoni një emigrant shqiptar nga një bankë greke? Një shtetas shqiptar ka shumë arsye për të ardhur në bankën tonë si: - Komunikimi në gjuhën amtare ndihmon shumë, jo vetëm për të kuptuar bankare dhe produkteve të ofruara, ai gjithashtu sjell një ndjenjë të sigurisë, kënaqësisë dhe besimin e emigrantëve konsumatorëve. - Një gamë të gjerë të produkteve bankare dhe shërbimeve dhe shkëmbimin e shpejtë të sistemit në përputhje me kohë reale me Shqipërinë. - Shpenzimet e ulët financiare (komisionet). - Ofrimi i produkteve dhe shërbimeve mund të ofrohen nga ana e bankave të tjera të tilla si kreditë hipotekare në Shqipëri, para transferimit të gjithë territorin e Shqipërisë, në bashkëpunim me zyrën postare shqiptare me kosto shumë të ulët financiare, mund të tërheqë paratë nëpërmjet ATM-ve dhe në territorin shqiptar pa pagesë.


* Ata janë të kursimtarëve të mirë dhe emigrantëve daneioplirotes klientët tuaj?
Po depozitues, bazuar në të dhënat nga Banka e Greqisë, shqiptarët janë në përputhje dhe me të vërtetë shumë të mirë (për shkak të situatës unike të tyre - pasiguri, kulturë, mënyrë jetese, etj) për të gjitha bankat, dhe prandaj na. Për të njëjtën arsye ajo daneioplirotes është shumë i mirë. Dhe për të shtuar këtu se depozitat e tyre janë të garantuara nga Fondi për Garantimin e Depozitave dhe Investimeve.

* Kredi ata e marrin prej jush, përdorimi i tyre në Greqi ose Shqipëri dhe cili është numri i kredive hipotekare janë të shpërndara? Siç u përmend, kreditë janë përdorur në Shqipëri dhe Greqi, me një tendencë në rritje kredi për shtëpi për blerje të shtëpisë në Greqi për arsye të ndryshme (paratë e emigrantëve të vendosen përgjithmonë në Greqi, të bashkohen me realitetin grek, etj) Numri i kredive që lidhen me politikat e kreditimit konservatore të miratuara nga banka që ne jemi duke u përpjekur në Greqi. Numri i huave që shërbejnë aktualisht arrin rreth 70.

* Xhorxh Martakis është menaxher i përgjithshëm i rrjetit grek e Intesa Sanpaolo Bank Albania. I lindur në Aleksandri, Egjipt, dhe një karrierë bankare 34 vjet në Express bankë amerikane. Që nga viti 1988 menaxher dhe ekzekutive të lartë nga viti 1996 deri në vitin 2003. Në vitin 2004 u bashkua me Bankën Amerikane të Shqipërisë, si drejtor i operacioneve (Manager Operation) dhe në vitin 2006 ai u gradua në bankë Asistent Zv.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου